Uniek en hedendaags interieur Sint Clemenskerk

Uniek en hedendaags interieur Sint Clemenskerk

Niet alleen op het Waddeneiland Ameland, maar ook in Heerenveen wordt keihard gewerkt aan de wederopbouw van de Sint Clemenskerk die in februari 2013 grotendeels in vlammen opging. Restaurateur Randolph Algera en portretschilder Gabriëlle Westra zijn daar bezig met het bedenken en uitvoeren van het interieur. Vandaag fotografeerden zij baby Amber als model voor kindeke Jezus voor de glas-in-lood-ramen.

Leuk detail: Amber is de dochter van Bas en Froukje van DeWadden.nl. Kortgeleden werden we gevraagd of zij Amber een uurtje mochten lenen. Supertrots dus op ons famke! Omrop Fryslân was vanochtend aanwezig bij deze fotoshoot. De opnamen zijn vanmiddag te zien in praatprogramma Bynt om 17.20 uur. Randolph Algera zal als studiogast aanschuiven om te vertellen over zijn unieke plannen voor de kerk op Ameland.

Bas en Amber poseren voor de cameraBas en Amber poseren voor de camera

Uniek: eigentijds interieur

Het interieur van de Sint Clemenskerk wordt niet compleet in de oude stijl teruggebracht, maar het wordt een moderne vertaling van deze tijd. Met een Mariabeeld in 3D en schilderingen van dieren, bloemen en landschapselementen van Ameland. Algera laat zich inspireren door de bestaande Bijbelverhalen en heiligen met hierin hedendaagse elementen verwerkt.

Kerk opbouwen van A tot Z

“Toen het bisdom mij benaderde om de Sint Clemenskerk van Ameland weer in oude allure te herstellen, speelde al vrij vlot de gedachte om er  juist een hedendaagse invulling aan te geven.” Het afgelopen anderhalf jaar kreeg het interieur steeds meer gestalte. “Wat hier op Ameland gebeurt, is ontzettend uniek. Het opbouwen van een kerk van A tot Z is de afgelopen 150 jaar niet voorgekomen en dat ik daar aan mee mag werken dat is een enorme eer!”, vertelt Algera trots.

GabriĆ«lle en Randolph bekijken de gemaakte foto'sGabriëlle en Randolph bekijken de gemaakte foto's

Mobiele telefoontjes

De plannen voor de kerk zijn nog steeds in volle gang. “Toen ik mijn kinderen vroeg wat zij zouden doen als ze de paus zouden zien? Foto’s maken met onze mobieltjes, antwoorden ze.” Algera zou het dan ook super vinden om afbeeldingen van kinderen met mobieltjes in de glas-in-loodramen te plaatsen.” Heiligenschennis? “Nee hoor, we leven in 2016. Waarom zou je dan niet situaties uit onze tijd gebruiken.”

Foto's door Omrop Fryslân

Door de redactie, 21/04/2016 16:56

Waddeneilanden