Vlieland's eiland informatie

Vlieland is vanuit het Westen gerekend het tweede waddeneiland en hoort bij de provincie Friesland. Er wonen ruim 1.100 mensen waarvan meer dan 1.000 in het enige dorp van het eiland: Oost-Vlieland. Het dorp West-Vlieland is na meerdere overstromingen in 1736 uiteindelijk in zee verdwenen. Voor Vlieland is het tourisme de belangrijkste bron van inkomsten. In september staat het eiland in het teken van het muziekfestival 'into the great wide open'.

De vuurtoren van Vlieland wordt ook wel vuurduin genoemd. De toren is in 1909 opgericht en is slechts 17 meter hoog. Het bouwwerk staat boven op de vuurboetsduin en schijnt hierdoor 59 meter boven de zeespiegel. In de toren kunnen evenementen worden georganiseerd. Toeristen mogen niet met hun auto of motor naar het eiland. Bewoners kunnen een ontheffing aanvragen.

Het oudste huis van Vlieland herbergt momenteel het gemeentelijke oudheidsmuseum. Dit Tromp's Huys dateert van 1575. Rederij Doeksen onderhoudt eenveerdienst tussen Harlingen en Vlieland.

Beroemde Vlielanders zijn Liesbeth List en Jan Jacob Slauerhoff. Liesbeth List is op haar zevende door haar stiefmoeder achtergelaten en door het vuurtorenwachtersgezin geadopteerd. Schrijver Slauerhoff ging elk jaar enkele maanden naar Vlieland wegens zijn astma-klachten.

De televisieserie Dokter Deen is op Vlieland opgenomen.

Waddeneilanden