Wat is er te doen op de Waddeneilanden?

Periode vanaf

Vertrekdatum

Eiland

Aantal personen

Geavanceerde zoekopties

Winkels
Eetgelegenheden
Cafe's en bars
Supermarkten
Kledingzaken
Streekproducten
Verzorging en gezondheid
Musea
Historisch
Kunst & Cultuur
Bezienswaardigheden
Sportief
Ontspanning
Kinderen
Tochten
Groepsactiviteiten
Workshops
Fietsverhuur
Taxibedrijven
Overige

Texel's eiland informatie

Texel is het grootste Waddeneiland en het enige dat valt onder de provincie Noord-Holland. De oppervlakte bedraagt 170 vierkante kilometer en er wonen circa 13.600 mensen. Het huidige Texel is ontstaan uit het zuidelijke Texel en het noordelijke Eierland. In 1630 werd de zanddijk voltooid die de eilanden samen voegde.

Texel staat bekend om de Texelse schapen en de Texelse schapenkaas. In vroeger tijden bestond er witte en groene schapenkaas. In de groene variant werd er gebruikt gemaakt van gekookte schapenkeutels om de smaak wat pittiger te krijgen en langer houdbaar. De Keuringsdienst van Waren verbood deze variant uiteindelijk.

Het landschap van Texel is zeer divers. Het eiland heeft brede zandstranden, duinen, bossen en graslanden maar ook polders en kwelders. Hierdoor heeft het ook een zeer gevarieerd vogelbestand. Er huizen meer dan honderd verschillende vogels op Texel. Het eiland is dan ook zeer populair onder vogelaars.

Op Texel wordt elk jaar op 12 december Ouwe Sunderklaas gevierd. Dit is een restant van het Sinterklaasfeest en wordt gevormd door het naspelen van plaatselijke gebeurtenissen van dat jaar.

De bekendste trekpleister van Texel is Ecomare. Dit is een natuurmuseum annex een bezoekerscentrum voor de opvang van zeehonden. Ecomare heeft gewone zeehonden en grijze zeehonden. Ook leven er 2 bruinvissen en is er een vogelopvang. Een ander bekend gebouw is uiteraard de vuurtoren op het noordelijkste punt van Texel, op het voormalige Eierland. De eerste steen van de toren werd gelegd op 25 juli 1863, tegenwoordig is de 45 meter hoge vuurtoren te beklimmen. Wie vanaf de toren naar het noorden kijkt ziet tot aan de Noordpool alleen maar water.

Jaarlijks vindt de ronde om Texel plaats. Deze zeilwedstrijd voor catamarans begint en eindigt bij paal 17 en kent een afstand van 100 kilometer. Tegenwoordig worden er diverse wedstrijden, o.a. surfwedstrijden gehouden in een tijdsbestek van een week.

Vanuit Den Helder onderhoudt de Koninklijke N.V. Texels Eigen Stoonmboot Onderneming (TESO) een vaardienst.

Op 19 oktober 2007 is de bekendste Texelaar overleden. Schrijver, beeldend kunstenaar en ereburger Jan Wolkers (geboren in Oegstgeest op 26 oktober 1925). Ook de beroemde bioloog Jac. P. Thijsse heeft op Texel gewoond.

Top accommodaties & lastminutes
 
 
 
 

Voordelig naar De Wadden!

 • Texel

  Texel

  Alles over Texel, het populaire Noord-Hollandse Waddeneiland.

 • Vlieland

  Vlieland

  Alles over Vlieland, één van de Friese Waddeneilanden.

 • Terschelling

  Terschelling

  Alles over Terschelling, Fries Waddeneiland bekend van o.a. Oerol en Hessel.

 • Ameland

  Ameland

  Alles over Ameland, één van de Friese Waddeneilanden.

 • Schiermonnikoog

  Schiermonnikoog

  Alles over Schiermonnikoog, het kleinste en knustste Waddeneiland.