Terschelling's eiland informatie

Het huidige eiland Terschelling (Skylge in het Fries) is ontstaan in de middeleeuwen toen de zandplaat De Schelling samen ging met het toenmalige eiland Wexalia. De eerste bewoners vestigden zich rond het jaar 850 (nC)op een heuvel in dit gebied. Na de watersnood van 1287 is het een eiland, daarvoor was het te voet toegankelijk. Terschelling hoort pas sinds de Tweede Wereldoorlog bij Friesland, daarvoor hoorde het bij Noord-Holland, net als Vlieland overigens.

De Brandaris is de beroemde vuurtoren van Terschelling, gebouwd in het jaar 1594. Hiermee is het ook direct de oudste vuurtoren van Nederland. De Brandaris is ruim 53 meter hoog. De gemeente heeft de Brandaris aangewezen als een officiele trouwlokatie.

Terschelling ligt tussen de eilanden Vlieland en Ameland en is ongeveer 30 kilometer lang en heeft 70 kilometer fietspad. Het oostelijke deel wordt gevormd door natuurgebied Boschplaat, die de status heeft van Europees Natuurreservaat. Dit gebied is zeer populair onder vogelaars, zo komen hier onder andere aalscholvers, de grote en kleine mantelmeeuw, de visdief en de lepelaar voor.

De hoofdplaats van Terschelling is West-Terschelling (ongeveer 2500 inwoners), waar ook de boot uit Harlingen aankomt. De haven van West-Terschelling is als enige Nederlandse havan aangelegd in een natuurlijke baai. De haven wordt beschouwd als een van de mooisten van Europa. Andere bekende plaatsen op het eiland zijn Midsland, Hoorn en Formerum.

De maand juni staat in het teken van het 10- daagse Oerol Festival. Over het hele eiland vinden optredens plaats van toneelgroepen, muzikanten en kunstenaars aan de hand van een thema.

De vlag van dit waddeneiland bestaat uit gekleurde banen, rood, blauw, geel, groen en wit. Volgens de overlevering staat rood voor de wolken, blauw voor de lucht, geel voor de halmen, groen voor het gras en wit voor het zand.

De beroemdste historische Terschellinger is ongetwijfeld zeevaarder en ontdekkingsreiziger Willem Barentsz. Hij kwam tijdens zijn derde grote zeereis (1596) vast te zitten op Nova Zembla. Hij overleefde de winter in Het Behouden Huis, Kort na aanvang van de terugreis stierf hij. In Formerum staat een standbeeld ter herinnering. De zeeheld leeft op Terschelling voort door de naam van de zeevaartschool, te weten Het Maritiem Instituut �Willem Barentsz�.

Waddeneilanden