Ameland's eiland informatie

Ameland is, vanaf het Westen gerekend, het vierde waddeneiland. Dit eiland is nu tevens een zelfstandige gemeente (viel eerst onder Ferwerderadeel) en heeft ongeveer 3500 inwoners. De grootste plaatsen van Ameland zijn Hollum, Nes, Buren en Ballum. Ameland is 27 kilometer lang en bezit maar liefst 100 kilometer aan fietspaden.

Nes is te bereiken met de boot van rederij Wagenborg vanuit Holwerd.

In 1424 hadden De Cammingha's het voor het zeggen op het eiland. Dit leidde tot een aantal opmerkelijke voorschriften. Zo moesten de eigenaren van katten de oren van hun huisdieren afsnijden zodat zij niet meer in konijnenholen zouden kunnen kruipen. Dieven dienden een van hun eigen oren af te snijden als straf.

De stranden van Ameland staan bekend om hun veiligheid en schoonheid. Hiervoor mogen zij als enige Waddeneiland een zogenaamde Blauwe Vlag hijsen! Er staan voldoende toiletten en afvalbakken, er zijn EHBO-posten en het strand wordt schoongehouden.

In juni 2009 is de Waddenzee door de UNESCO op de werelderfgoedlijst gezet. Dit betekent dat aan de waddenzee buitengewone natuurlijke schoonheid wordt toegedicht, en dat er sprake is van uitzonderlijke ecologische en biologische processen. Ook is er sprake van natuurlijke omgevingsfactoren die zorgen voor een unieke soortenrijkdom.

Waddeneilanden